Καλωσήλθατε στη σελίδα μας αφιερωμένη στην κατάταξη των καλύτερων ελαιολάδων της Ελλάδας. Αυτή η μοναδική κατάταξη έχει επιμεληθεί μετά από δύο προσηνείς διοργανώσεις: τον διαγωνισμό Dubai Olive Oil Competition και τον διαγωνισμό Best Olive Oils Greece Competition. Κάθε λάδι έχει αναλυθεί και βαθμολογηθεί εξονυχιστικά, για να σας παρουσιάσουμε μια επισκόπηση των πιο εξαιρετικών ελαιολάδων που έχει να προσφέρει η Ελλάδα.

Στην απέραντη ποικιλία των ελαιολάδων, η κατηγορία ultra premium ξεχωρίζει. Για να λάβει μια βαθμολογία μεταξύ 90 και 100 στους διαγωνισμούς αυτούς, ένα λάδι πρέπει να ξεπεράσει όλα τα κριτήρια αξιολόγησης και να εντυπωσιάσει εξαιρετικά τους κριτές. Τα ultra premium λάδια είναι οι πραγματικές αστέρες στον κόσμο του ελαιολάδου, και ένας εντυπωσιακός αριθμός Ελλήνων παραγωγών φθάνει σε αυτό το επίπεδο αριστείας.

Αυτά τα λάδια, που έχουν βαθμολογηθεί Α+ για τις βαθμολογίες από 95 έως 100 και Α για αυτά από 90 έως 94, αντιπροσωπεύουν την κορυφή των επιδόσεων που μπορεί να προσφέρει η ελιά. Κάθε σταγόνα είναι συμπυκνωμένη δεξιοτεχνία, τερουάρ και πάθος. Οι γεύσεις είναι πολύπλοκες και τέλεια ισορροπημένες, με νότες φρούτων, βοτάνων, μπαχαρικών και συχνά με μια πικάντικη και πικρή επίγευση που ενθουσιάζει τον ουρανίσκο. Η υφή τους είναι επίσης μεταξένια και εναρκτήρια, μια πραγματική απόλαυση.

Αυτά τα ultra premium λάδια είναι το αποτέλεσμα της σεβαστικής γεωργίας, εκλεκτών ποικιλιών ελαιών που έχουν επιλεγεί με προσοχή, και της ψυχρής έκθλιψης που γίνεται στις πρώτες ώρες μετά τη συγκομιδή. Επίσης, αποδεικνύουν μια παραδοσιακή τεχνογνωσία, που έχει μεταδοθεί από γενιά σε γενιά, και διαρκώς εξελίσσεται για να επιτύχει εξαιρετική ποιότητα.

Οι παραγωγοί αυτών των εξαιρετικών ελαιολάδων, που τιμούνται με την κατάταξή μας, έχουν το προνόμιο να τοποθετούν το λογότυπο της διάκρισής τους στα μπουκάλια τους. Αυτό είναι ένα σύμβολο της αφοσίωσης, της εμπειρογνωμοσύνης και της εξαιρετικότητας του προϊόντος τους.

Τα λάδια που έχουν βαθμολογηθεί από 80 έως 89 έχουν καταταγεί ως προμιούμ λάδια. Αυτά τα εξαιρετικά λάδια έχουν επίσης λάβει χρυσό μετάλλιο. Έχουν βαθμολογηθεί B+ εάν βρίσκονται μεταξύ 85 και 89 και B για αυτά ανάμεσα στο 80 και το 84.

Τα λάδια που έχουν λάβει από 70 έως 79 βαθμούς θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας EVOO (Extra Virgin Olive Oil) και έχουν τιμηθεί με ασημένιο μετάλλιο.

Δυστυχώς, ακόμη και αν ταξινομούνται ως εξαιρετικά παρθένα, τα λάδια που έλαβαν λιγότερο από 70 βαθμούς δεν έλαβαν μετάλλιο. Αυτά τα λάδια, παρά την αξιοπρέπειά τους, δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνα που αξιολογήθηκαν εδώ.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, αντίθετα με πολλές άλλες χώρες, η πλειοψηφία των ελαιολάδων που καταναλώνονται στην Ελλάδα παράγονται τοπικά. Η χώρα είναι γνωστή για την ευρεία γκάμα των εξαιρετικών ελαιολάδων που παράγονται με αγάπη και αφοσίωση.

Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάταξη θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα ελαιόλαδα υψηλότερης ποιότητας της Ελλάδας. Απολαύστε την ανακάλυψη αυτών των γαστρονομικών θησαυρών της Ελλάδας, που έχουν τιμηθεί είτε στον διαγωνισμό Dubai Olive Oil Competition είτε στον διαγωνισμό Best Olive Oils Greece Competition.

Olive oils with a score of 90/100 to 100 out of 100 are now called:

"Ultra Premium EVOO"

 Olive oils with a score of 80/100 to 89 out of 100 are now called:

 "Premium EVOO"

Olive oils with a score of 70/100 to 79 out of 100 are therefore called now: 

 "Best EVOO"

ULTRA PREMIUM EVOO

Score between
90/100 and 100/100

 95 - 100/100 = A+

 90 - 94/100 = A

PREMIUM EVOO

Score between
80/100 and 89/100

85 - 89/100 = B+

 80 - 84/100 = B

BEST EVOO

Score between
70/100 and 79/100

75 - 79/100 = C+

 70 - 74/100 = C

Country

Brand name

Note

Category

Direct link

Certificate

JORDAN OLIVE NOEL GMBH

JORDAN OLIVENÖL - NATIVES

B+

ASOPOS GROVES s.m.p.c

ASOPOS GROVES

B+

EVITA

EVITA

B+

ASTERIOS OLIVE GROVES OF HALKIDIKI

ASTERIOS KELLI

B+

GAROFALLOS DIMITRIOS 

MARMARO EARLY HARVEST OLIVE OIL

B+

LEVANTES FAMILY FARM

LEVANTES BRACE

B+

KAVALARIA ESTATE

PATHOS

B+

ATHINA KORDOSI - TENEA

TENÉA-ATHINA P KORDOSI

B+

OILOVE

OILOVE LIMITED ORGANIC IN WHITE

B+

OLICOBROKERS P.C

GREEN DIAMOND ULTRA PREMIUM

B

Tzamouranis & Schmidt & Artale int. Handels GmbH & Co. KG

OEL ZOE

B

GREKA GMBH

OILIVA GREKA BIO FEIN WURZID

B

GREKA GMBH

OILIVA GREKA WURZIG AROMATISCH

B

GREKA GMBH

OILIVA GREKA MILD FRUCHTIG

B

Evita - Chatzispasou Eleni

EVITA ORGANIG

B

EIRINI PLOMARIOU

EIRINI PLOMARIOU ORGANIC

B

MEDITERRE EUROFOOD SA

MEDITERRE OLYMP

B

HELLENIC AGRICULTURAL ENTERPRISES

AEOLIAN OLIVE ORGANIC

B

HELLENIC AGRICULTURAL ENTERPRISES

AEOLIAN OLIVE

B

KI-RO DIVINE CREATIONS

KI-RO ORGANIC

B

CHARILAOS GOUNARAS 8:26 HISTORIES

8:26 HISTORIES

C+

HELLENIC AGRICULTURAL ENTERPRISES

ACAIA ORGANIC

C+

INSIGHTFUL TRADERS INC

MY LAND

C+

OLEA HOMEOPATHICA

OLEA HOMEOPATHICA THEODOSIA

C

SAKELLAROPOULOS ORGANIC FARMS

SAKELLAROPOULOS GREEN

C

LYMPERIS ESTATE IKE

ASKRA

C